naOplátku
Udržiavam tradíciu pečenia vianočných oblátok
Toto je naOplátku, články o tradícii Pečenia vianočných oblátok.
Na začiatku boli spomienky na detstvo. Pamätám si, ako sme vždy pred Vianocami dostali oblátky od pani Agnežky, ktorá ich ochotne piekla pre kysuckú farnosť a široké okolie. Ich typická chuť a s nimi spojená atmosféra Vianoc sa zapísali hlboko do mojich spomienok. Po rokoch som sa rozhodla, že tieto spomienky a vianočnú atmosféru prinesiem svojim blízkym. Nebolo to už na Kysuciach ale na Záhorí, kam sme sa medzitým presťahovali. Bohužiaľ sa mi nepodarilo vypátrať starý stroj, na ktorom piekla Agnežka. Kúpila som si teda svoj prvý stroj na pečenie oblátok - moderný od firmy Magropom. Bolo to pred Vianocami v roku 2017. Začiatky boli spojené s veľkým nadšením. Recepty z internetu, veľa pokusov, večerné pečenie a výsledok sa dostavil. Oblátky sa mi darili, dokonca som s nimi išla na miestny vianočný trh a nejaké som popredávala.
Vážne pečenie
Úvodné nadšenie a reakcie okolia ma podporili a zamýšľala som sa nad tým, ako oblátky rozbehnúť trochu vážnejšie. Pripravila som si recepty na bezlepkové, bezlaktózové varianty - lebo podľa reakcií z internetu som zistila, že ľudia s potravinovými intoleranciami to vôbec nemajú ľahké. Potom som pridala aj trubičky a malé slané oblátky. Mojim poslaním je sprostredkovať zážitok z tradičných výrobkov. Nie som eshop, kde si niečo jednoducho len tak kúpite. Chcem aby ste sa podelili o radosť s vašimi blízkymi. Keď im chcete niečo oplatiť - naOplátku v dobrom zmysle slova.

